Денеска и утре во Брисел ќе се одржи дводневна министерска средба на НАТО.

Средбата ќе започне претпладнево со состанок на Контакт групата за одбрана на Украина, а попладне ќе се одржи заседание на Советот НАТО-Украина, на која ќе присуствува и шведскиот министер за одбрана Пал Јонсон.

Во доцните попладневни часови ќе се одржат церемонии за потпишување на договорите за пристапување на НАТО кон проектот „Обука за летање во Европа“ и кон „Европската иницијатива за небесен штит“ (ЕССИ).

Средбата продолжува утре со состанок на Северноатлантскиот совет на ниво на министри за одбрана или нивни претставници, по што во попладневните часови ќе се одржи церемонија на потпишување на договорот за приклучување на НАТО кон програмата „Управувањето со воздушниот простор“ (АЕР).

На оваа прва средба на НАТО, на ова ниво по јулскиот Самит на Алијансата во Вилнус, се очекува главни теми да бидат случувањата во Израел и најновиот развој на настаните поврзани со руската агресија врз Украина.