Шабан Салиу, претседател на Демократските сили на Ромите имаше  виртуелно присуство едно од најважните конференции во светот во полето на Ромите и холокаустот наречена „Foegotten victims„   а како домаќин беше  Република Индија. Претседателот Салиу ја имаше честа за приказ на историските погубувања на Ромите во Балканскиот полуостров и секако во Македонија.

Ова отвора пат за идна соработка со Индија како светска сила на политички и економски план.