Граѓаните многу добро се сеќаваат на темните 11 години за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ кога државата беше заробена, изолирана без никаква европска иднина. Тогаш се мислеше само на криминалите со кои ВМРО-ДПМНЕ се богатееше, а граѓаните осиромашуваа, велат во СДСМ

Од заробена држава, Северна Македонија денеска е светол пример.Еве го успехот на Зоран Заев, неговите телефонски разговори и средби со светски државници:Досега 20 земји челнки од вкупно 29 го ратификуваа Протоколот и дадоа зелено светло за пристапување на нашата земја во најмоќниот безбедносен сојуз на светот НАТО.Стануваме 30 земја членка на НАТО.Имаме најпозитивен Извештај од ЕК и чиста препорака, до крајот на годината очекуваме почеток на преговори за членство во ЕУ . Фрустрираниот Мицкоски е заглавен во груевистичката матрица на изолации, Зоран Заев за само 2 години ја извади држвата на вистински пат.