Блерим Река добил покана од новиот претседател  Стево Пендаровски, да му биде надворешен советник,  но професорот ја одбил понудата за ангажман.

Според ТВ 21, медиумот кој ја објави информацијата Пендаровски лично му понудил на Река да биде дел од неговиот тим, но по два дена размислување Река одбил.

Река беше еден од тројцата кандидати за претседател на  државата покрај Пендаровски и Гордана Силјановска Давкова, но отпадна во првиот круг со безмалку 80.000 освоени гласови.