Во Македонија сè уште постои симпатија кон Тито и тој се смета за диктатор, но добар диктатор. Ова е шизофреничка реторика што се користи во Македонија. Според неа, има добри и лоши диктатори, и Тито е еден од добрите.

Ова во интервју за БГНЕС го тврди Насер Селмани, новинар и долгогодишен претседател на Здружението на новинари на Македонија.

Селмани објаснува дека Јосип Броз не направил ништо повеќе од тоа што го спроведувал Договорот од Јалта (меѓу Сталин, Черчил и Рузвелт).

-Никој не оспорува дека Тито бил искусен политичар. Но, претворањето во ангел е најголемата глупост. Ниту во Македонија, ниту во Србија никој не сака да зборува за злосторствата за време на режимот на Тито. Никој не вели дека во периодот на ова правило – околу 35 години, дека словенското население во Македонија, кое имало симпатии кон Бугарија, не било третирано добро.

Не случајно во овој период се протерани од 200.000 до 300.000 Албанци од Македонија и Косово и депортирани во Турција.

-Оние што го фалат Тито денес мора да ја знаат другата вистина за да разберат дека ние што не го сакаме имаме причина за тоа. За време на неговиот режим имало голема неправда кон некои народи, вели Селмани.