На Грција ѝ пречи што македонските коментатори го употребуваат името Македонија, а не Северна Македонија.

Грчката државна новинска агенција АНА-МПА објави реакција со која бара коментаторите на МРТ да го користат официјалното име што е договорено со Преспанскиот договор.

Според нив, Македонската радио-телевизија се финансира од државниот буџет, а договорот од Преспа вели дека таквите институции мора да го користат името Северна Македонија.

„Националниот тим на Северна Македонија го имаше својот прв настап на ЕП играјќи против Австрија, од која загуби со 3-1. Мечот беше пренесуван од државната телевизија на Северна Македонија „МРТ“, која ги има правата за ЕВРО 2020 во земјата. И покрај фактот што „МРТ“ е финансирана директно од државниот буџет на Северна Македонија (не од реципрочен надомест), затоа според договорот од Преспа тие мора да го користат официјалното име на земјата при преносот од натпреварот, а тие го сторија спротивното. Без воопшто да се воздржат, двајцата коментатори на натпреварот постојано земјата ја нарекуваа „Македонија“. Во ниту еден момент тие не рекоа „државјанин на Северна Македонија“ во текот на преносот, ниту пак го користеа новото име на земјата „Северна Македонија“, стои во реакцијата на грчката државна новинска агенција, АНА-МПА.