Идниот премиер, Христијан Мицкоски, ќе го почитува правниот поредок на Република Македонија и нејзиниот Устав. Но, исто така, ќе пружа несебична поддршка на националниот идентитет и гордоста на македонскиот народ. Ова е заклучокот од вчерашното интервју за Сител, во кое Мицкоски рече дека заклетвата ќе ја даде во согласност со уставното име на Република Македонија. За него е особено важно носителите на извршната власт да им служат како пример на граѓаните во почитувањето на Уставот и законите.

Тој додаде дека во секојдневната употреба ќе го користи името „Македонија“, потврдувајќи го својот став за заштита на националниот идентитет.

Не можеме да бараме од граѓаните да ги почитуваат законите, а ние самите да ги кршиме,“ изјави Мицкоски, нагласувајќи ја важноста на правната држава и примената на законите од страна на сите граѓани, вклучувајќи ги и политичарите.

Мицкоски дополнително објасни дека е исклучително важно граѓаните да не се доведуваат во заблуда за уставното име на државата.

Се знае кое е уставното име, тоа е со придавката, рече Мицкоски.