Политичка гимнастика можат да прават бидејќи се испашени од мобилизацијата на народот и консолидирње на антивладино расположение кое постои. Тие можат да бараат изговори колку сакаат и на тој начин да ја одложуваат работата.Нас ни е битна суштината не формалноста. Иако е тоа пречка ќе ја корегираме таа пречка и ќе ја доставиме онака како што тие сметаат дека треба да се достави само за да имаме успешна процедура и демократски да дозвлиме граѓаните за политиките на владата поврзани со Договорот со Бугарија.

Ова е одговорот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски за тоа како ќе постапат ако спикерот Џафери им ја врати како неуредна инциијативата за референдум против Договорот за добрососедств со Бугарија.