Министрите за внатрешни работи на Македонија и на Бугарија, Оливер Спасовски и Иван Демерџиев ветија дека нека да биде дозволен никаков инцидент за време на чествувањето на роденденот на македонскиот револуционер Гоце Делчев на 4 февруари.

Разговаравме во однос на чествувањето на роденденот на Гоце Делчев. Ова е во услови на зголемени тензии и различни најави за нарушување на јавниот ред и мир. Сакаме да упатиме јасна порака дека нема да биде дозволен инцидент, македонскатата полиција ги презема сите активности и апсолутно не смее да се дозволи инцидент. Односно ќе се обезбеди чествување какво што доликува на нашиот великан Гоце Делчев. Благодарност до мојот колега од Бугарија и за јасната и силна порака дека нашето пријателство помеѓу двете земји и двата народи ќе продолжи и заеднички ќе придонесеме за стабилност на двете земји и на регионот – рече Спасовски по средбата.

 

Неговиот колега од Софија, Демерџиев вети дека ќе се погрижи бугарските граѓани кои ќе пристигнат во Скопје, да не провоцираат.

Имавме плодна работна средба за сите прашања во врска со безбедно, мирно и спокојно чествување. Колегата Спасовски ме увери дека ќе бидат преземени сите мерки за безбедност.

Јас пак, потврдив дека ќе ги преземам сите мерки луѓето кои ќе дојдат од Бугарија да не дозволат провокации или нарушување на мирот. Постигнавме согласност дека ние сме должни да не дозволиме некои луѓе да палат оган каде што го нема. Целта е да се оддаде почит на една историска личност каков што е Гоце Делчев а не да биде тоа терен за радикални и псевдонационални пресметки.

Спасовски ме увери дека случајот со Пендиков ќе биде целосно расчистен. Целта е да се има превенција и такви случаи да не се дозволат во иднина. Затоа што такви инциденти ги нарушуваат нашите односи кои се на високо ниво. Му предадов на колегата Спасовски документи од случајот за добиените закани по животот на Пендиков додека лежи во болница и виновниците ќе одговараат пред законот – истакна Демерџиев.