Во однос на првиот француски предлог кој беше одбиен, Ковачевски рече дека и самиот тој имал забелешки.

– Еден мораше да отиде во Брисел и на маса со другите лидери јасно да го каже ставот од името на коалицијата и од името на граѓаните. Јас тоа го сторив. И тогаш не постоеја разлики помеѓу коалиционите партнери. Коалицијата денеска беше информирана во однос на предлогот и сите водевме државничка дискусија. На следен состанок ќе изградиме заеднички став, меѓутоа можам да ви кажам дека духот на разговорот беше на високо ниво – посочи Ковачевски.