Државата Катар учествуваше на вонредниот состанок на советот на Арапската лига на министерско ниво за да разговараат за развојот на настаните во Либија и досието на браната на ренесансата.Катар беше претставен  од страна на министерот за надворешни работи на СЕ, султан бин Саад ал Мураики.

Во говорот тој рече дека државата Катар ја нагласува потребата за почитување на суверенитетот на државите и немешање во нивните внатрешни работи, како и потребата да се избегне застанување со едната страна против друга за лични цели и интереси и да се бара сериозна колективна работа за да се направи успешен политичкиот процес во Либија, на начин што води до сеопфатно решение за да и се овозможи на Либија да ја постигне посакуваната стабилност и да обезбеди нејзин суверенитет и територијален интегритет и безбедност и безбедност на своите граѓани.

Тој ја пофали меѓународно признатата Влада за национална спогодба за нејзините напори да ги открие сторителите на инцидентот со тортура врз голем број египетски граѓани во градот Тархуна, како и за нејзините напори да обезбеди безбедно враќање во татковината и да преземе правни мерки за казнување извршителите на ова дело.

 

„Единството, стабилноста и суверенитетот на Либија заедно со интегритетот на нејзините земји и независност, како и запирање на крвопролевањето и зачувување на неговите способности и богатство се цел на која сите се стремиме и се стремиме да го постигнеме-истакна министерот.

Министерот ги повика сите Либијци да го спроведат Договорот за Схират и неговите резултати, заедно со враќање на преговорите и националниот дијалог и завршувањето на преодната фаза со цел да се зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Либија и постигнување на аспирациите на либискиот народ.

министерот за надворешни работи, рече дека државата Катар ја потврдува својата поддршка за сите напори насочени кон прекин на конфликтот во Либија и движење напред кон градење на институциите и заштита и унапредување на човековите права. Таа ја истакна својата стабилна позиција да ги отфрли сите форми на надворешно мешање во либиските внатрешни работи во сите видови и извори.

Сите ние сме сигурни дека продолжувањето на конфликтот во Либија го плаќаат братскиот либиски народ и ги исцрпуваат ресурсите на нивната земја, наместо да ги користат за обнова и постигнување одржлив развој“-додаде министерот.