Денеска во центарот на Битола свечено беше отворен почесниот конзулат на Република Албанија.За почесен конзул е именуван Имер Селмани.

На свеченоста  од името на Владата беше вицепремиерот Бујар Османи и министерот за образование Арбер Адеми. Од името на градот присутна беше градоначалничката на Битола Наташа Петровска.