Д-р Александар Петличковски е нов претседател на Комисијата за заразни болести. Тој на местото го менува досегашниот прв човек д-р Жарко Караџовски.

Петличковски е директор на Институтот за имунологија во кој за време на корона пандемијата се вршат тестирања, анализи и истражувања поврзани со реакцијата на анти-тела на оздравените како и за соевите на вирусот присутни во Македонија.