„Слобода за Ламбе“, „Во градот на Стив Наумов нема место за Ванчо Михајов“ беа дел од пораките испишани на транпарентите на граѓаните кои протесираа пред полицијата во Битола, со барање за слобода пејачот Ламбе Алабаковски, кој е во притвот откако го призна подметнувањето на пожарот во бугарскиот клуб „Ванчо Михајлов“ во Битола, изминатиот викенд.

Културниот центар „Ванчо Михајлов“ е класична провокација за Битолчани. Регистриран е нелегално и неговата регистрација во Централниот регистер треба да се поништи – изјави советникот на Левица, Горан Велевски.

По завршување на протестот пред полицијата, граѓаните се упатија кон битолскиот затвор каде што е притворен Алабаковски за да му изразат поддршка.

Извор: Нова Македонија