Беса негодува што се доцни со примената на законот за употреба на јазиците. Оттаму велат дека и по шест месеци не е формиран најавениот државен инспекторат кој треба да се грижи за правилна употреба и спроведување на законот.

Се докажа дека оваа влада како и претходната, чиј заеднички именител е ДУИ, нема капацитет да ги спроведе политиките за унапредување на правата на албанците, истакна на прес конференција Абдуш Демири, потпретседател на Движење Беса.