Новата серија за Александар Македонски предизвика скандал во Грција. Министерката за култура Лина Мендони ја критикуваше продукцијата на Нетфликс како „исклучително слаб квалитет“, а нејзината содржина како „исполнета со историски неточности“.

Создавањето на Бог беа поттикнати од презентацијата на романтичната врска помеѓу Александар Македонски и неговиот доверлив и пријател Хефестион. Во напис во „Елефтерос типос“ акцијата беше наречена „искривување на вистината“-изјави министерката.

На Грците најмногу им засметало што Александар е претставен како хомосексуалец.