Светот ќе мора да преземе брза акција ако сака да го ограничи климатското затоплување на 1,5 Целзиусов степен, оценуваат експерти за климатски промени на Обединети нации и предупредуваат дека ќе има значителни ризици ако овој праг се надмине.

Меѓувладината експертска група за климатски промени, објави извештај од 728 страници во јужнокорејскиот град Инчон, во кој детално се опишува корисното влијание врз времето на Земјата, здравјето на луѓето и екосистемите ако глобалните лидери успеат во иднина да го запрат затоплувањето предизвикано од човекот на половина степен Целзиусов, наместо целта од еден степен Целзиусов.

Научниците предвидуваат дека ако тоа се случи, од недостиг на вода ќе страдаат двојно помалку луѓе отколку сега, ќе има помалку смртни случаи и болести поради топлина, смог и разни инфекции, ќе има значително помалку топли бранови, поројни дождови и суша.

За некои луѓе, без сомнение, тоа е прашање на живот или смрт, изјави Натали Маховолд од Универзитетот  Корнел, која е еден од авторите на извештајот.