Меѓу 100 најдобри јадење на светот според различни критериуми на порталот „Тејст атлас“, босанскиот ќебап се најде на врвот на листата.

Третата позиција го зазеде карпачо, главно бразилско јадење, односно овчо или говедско печено на скара. Потоа следува јапонско јадење, филипинско, италијанска пица наполитана, италијански тестенини, тајланско јадење, па кинеска печена патка.

Една позиција зад босанските ќебапи е традиционално тајланско јадење таи кари, а интересно е што ќебапите се подобро позиционираи од суши и мексиканската енчилада.

Сајтот „Тејст атлас“ креираше интерактивна мапа за 100 најдобри јадења во светот, каде може да се добијат повеќе информации за секое јадење.