Побарувачката за привремена работна сила стана сериозен проблем пред почетокот на туристичката сезона во Хрватска: иако локалните жители мислеа дека ќе имаат повеќе време да пливаат и да се сончаат „сами“, се излажаа.

Секојдневно се собираат туристи, од сите страни, па работодавците – сопственици на станови и ресторани, се принудени да издвојуваат големи суми пари за да најдат (млади) подготвени за работа.

За сезонски работни места, како оние во угостителството или хотелиерството, нудат дури и плати во „докторски ранг“.

Работодавецот бара човек за печење палачинки, а платата е – 10.000 куни или околу 1.300 евра, пишува Слободна Далмација.

„Барам работник за работа во сезона (печење и продавање палачинки) на плажа Строжанац-Подстрана. Одлични услови, плата 10.000 куни“, пишува на огласот на кој е наведен телефонскиот број на лицето со кое треба да се обратите. ако ја сакате оваа работа.