Драмската програма на „Охридско лето“ празничната вечер ја има резервирано за Рускиот драмски театар „Караганда“ од Казахстан чија бројна актерска екипа ќе ја игра претставата „Сон на летната ноќ“ на Вилијам Шекспир, поставка на американскиот режисер Џон Блондел.

За драмата „Сон на летната ноќ“ Блондел вели дека е комична медитација за мистеријата на љубовта, како и фестивалска слава на самиот театар.

„За мене, тоа е една од најдобрите комедии на англиски јазик, и во средината на лудилото на играта се потпира на некои испреплетени прашања. Што е љубовта? Од каде доаѓа? Што се случува кога доаѓа во зрак од светлина или ја краде како крадец во ноќта. Сцената нуди одлично место за ослободување на овие прашања, и гледање како ликовите се справуваат со последиците на некои од прашањата. Шекспировата приказна ги спојува смртните, духовните и театарските светови и развива бројни перспективи за природата на љубовта. За мене, нејзините мистерии се бескрајни, нејзините радости се огромни, и капацитетот да се разбуди чудо е неспоредливо. Тоа е ремек-дело за сите нас, а со рускиот театар од Караганда, именуван по Станиславски, ќе уживате“ вели тој.

Џон Блондел е основач и уметнички директор на „Лит Мун театар“ и професор по драмска уметност во Санта Барбара, Калифорнија. Од пристигнувањето во Санта Барбара во 1983 година, Блондел режирал повеќе од 80 продукции и остварил уште 70 за различни меѓународни фестивали. Блондел е добитник на бројни награди за режија и настава, вклучувајќи ги и тринаесетте независни театарски награди. Од 2010 година, Џон ја одржува значајната меѓународна практика, вклучувајќи и продукции за Тампереен Театри (Финска), Национален театар на Албанија и четири продукции за Народниот театар во Битола, вклучувајќи ја и претставата „Хенри VI“, третиот дел избрана на фестивалот од 2012 година во Лондон.

Улогите во претставата ги толкуваат Алексеј Браилко, Артјом Жангиров, Антон Звонов, Азиза Зеинешева, Оксана Игнатенко, Павел Кондратиев, Владимир Левтеров, Руслан Мајевскиј, Марина Маричева, Богдан Пинка, Константин Снегирев, Светлана Федоренко и Денис Цветков.

Претставата што премиерно беше изведена на 22 јуни оваа година ќе се игра на сцената „Долни Сарај“ со почеток од 21 часот.