Покојниот патријарх Павле често, како што истакна, консумирал сок од домати и коприва.

Свежата коприва отсекогаш била популарна меѓу луѓето бидејќи се верува дека ја јакне крвта. Богата е со железо, што го прави многу корисен за анемија, бледило, недостаток на енергија и брз замор. Покрај железо, копривата содржи и витамини Ц, К, Д, Б2 и Б5, како и магнезиум и силициумска киселина, познати како мравја киселина, која е одговорна за согорувањето.

Од друга страна, доматите се сметаат за „рајско овошје“! Доматот е одличен извор на антиоксиданси и ако сакате да бидете полни со енергија и здрави, речиси и да нема подобро овошје од него. Се смета дека е толку добар што спречува одредени форми на рак.