Почина Будимирка Буда Младеновиќ, личниот готвач на Јосип Броз Тито. Таа е жена херој, но и жртва. Животот го минала во четирите ѕида од кујната на хотелот „Сопоќани“ кај Нови Пазар, 60 години работела во две смени, никогаш не барала поголема плата, а често надвор од хотелските ѕидини ги зачинувала солзите со горчливи солзи. во Њујорк договорот бил готов, но таа одбила.

Тито уживаше во нејзните специјалитети со задоволство му го подготвуваше омилениот рецепт-загорски Штрукли

Еве го рецептот

За тестото:

250 гр меко брашно,
малку сол,
Јајце,
100 мл млака вода,
лажица масло.
За фил:
500 гр урда,
Јајце
100 мл кисела павлака,

За прелив:
250 мл неутрална павлака
ПОДГОТОВКА:

Во сад за матење сипете брашно и сол, додадете јајце, вода, лажица масло и замесете тесто. Покријте со најлонска фолија и оставете да отстои половина час на собна температура. Измешајте ги сите состојки за филот – сирењето, јајцето и павлаката – а потоа посолете по вкус. Намачкајте ја чаршавот, посипете со многу брашно, префрлете го стареното тесто и малку размачкајте со рацете. Одозгора посипете со брашно, па со сукало развлечете го тестото во почетниот правоаголник. Потоа повлечете ги рацете под тестото и повлечете ги кон себе од сите страни додека не се оформи поголем правоаголник. Нанесете го филот на третина од долгата страна, завиткајте го со чаршав и исечете го на перници со големина од 5 до 7 сантиметри.

Во поголемо тенџере зовријте вода со малку сол, кога ќе зоврие спуштете ги штруклите, па варете околу 10 минути. Извадете ги со решетка, цврсто наредете ги во мало тавче и прелијте ги со павлаката и со малку вода во која се варени да киснат. Се пече на 200 степени околу 30-40 минути