Македонската Филхармонија во четврток, на шести мај, ќе одржи концерт со кој ќе ја одбележи годишнината од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев.

Диригент ќе биде Христо Христов од Бугарија, а на програмата ќе се најдат дела од Грид, Хендл, Маскањи, Моцарт, Сибелиус, Вагнер, Офенбах и Бизе. Како солистки ќе настапат Илина Митревска и Десислава Тодорова.

Христов досега имал четири настапи со оркестарот на Филхармонија, додека последниот бил токму по овој повод пред две години. Тој е лауреат на меѓународните конкуреси за диригенти „Јехуди Менухин – 1989, „Прашка пролет“ – 1990, „Игор Стравински“ – 1991.

Член е на повеќе интернационални жирија, а од 2021 година е претседател на Меѓународната фондација за соработка и културен натпревар, која го носи името на неговиот предок, Гоце Делчев.