Еден од клучните докази кој беше пресуден Зоран Марјановиќ да биде осуден на 40 години првостепена за убиството на сопругата Јелена е крвавата јакна, која наводно ја заменил веднаш по делото.

На овој начин било објаснето зошто немало крв на неговата облека, која подоцна била прегледана, а пресудно било и сведочењето на бебиситерката Ленка која ја чувала малата Јана по убиството на Јелена. Имено, утврдено е дека оваа жена поминала речиси половина ден во куќата на Марјановиќ, од моментот кога започнала потрагата по несреќната пејачка, па се до полноќ.

 

-Таа во полиција изјавила дека во куќата била кумата на Марјановиќ, Вера, како и родителите на Зоран, Зорица и Владимир. Таа прецизираше дека свекорот на Јелена неколку пати доаѓал и си одел од насипот, каде била пријавена за исчезната. Таа рече дека точно знае дека по едно враќање Владимир кажал дека било многу студено и дека им земал јакни на Зоран, внукот Урош и вториот син Милош. Тоа веднаш го вклучи алармот кај истражителите со клучното прашање: каде исчезна јакната во која осомничениот отишол на насипот со ќерката и сопругата, односно зошто му требало уште една – вели соговорникот на „Курир.рс“.

На овој начин паднаа аргументите на одбраната дека на јакната не се пронајдени траги од крв. Како што истакна обвинителството, Марјановиќи имале доволно време да се ослободат од јакната што Зоран ја носеше по убиството. Имено, претресот на нивната куќа бил извршен и 12 дена по злосторството.

– Дури тогаш полицијата ги однесе на преглед облеката на сите станари, но, секако, беше доцна бидејќи се претпоставува дека за тоа време можеле да ги отстранат сите траги. Останува нејасно само како ги пропуштиле панталоните на Зоран, односно траги од кал, што значително влијаело на неговото апсење, а неодамна и на неговото осудување – вели соговорникот на „Курир.рс.