Неодамнешните истражувања покажаа дека жените со поголем задник се особено отпорни на хронични болести.

Грчкиот Професор Константинос Манолопулос, водечки научник на студијата и почесен консултант за ендокринологија, го истакна следново:

– Идејата дека распределбата на телесните масти е важна за здравјето е позната веќе подолго време. Сепак, неодамна се покажа дека масното ткиво на бутовите и големиот волумен на колковите го поддржуваат здравјето; Тоа сама по себе штити долниот дел од телото.

Големиот задник влијае и на нивото на лептин во женското тело, хормонот одговорен за регулирање на телесната тежина и динопектин, хормон кој има антиинфламаторни, здравствени својства на срцето и против дијабетес.

Треба да се напомене дека салото на стомакот, мастите во горниот дел од телото и дебелината – да не се поврзуваат со поголемиот задник .

Тие не се здрави и може да доведат до голем број здравствени проблеми како што се висок крвен притисок, дијабетес и висок холестерол