Домаќинот Драган од Србија прави необична ракија од јагоди.Бидејќи ракија од јагоди ретко се прави, но и исклучителен квалитет, овој загоричанец вели дека цената на овој пијалок мора да биде висока. Токму затоа не се очекува да има многу заинтересирани купувачи.

– За еден казан потребни се 120 килограми јагоди плус ензими, квасец за овошни ракии и храна за квасец. Кога тоа ќе го претвориме во пари, доаѓаме до цифра од околу 400 евра за котел, во просек добивав околу осум литри ракија од 18% по казан. Пресметката е едноставна, ме чини 50 евра за литар“, нагласува Драган.

Тој додава дека ракијата можел да ја испече и на друг начин, со додавање на околу 20 килограми шеќер по казан, со што би се зголемил волуменот на добиената ракија, но ќе се намали квалитетот.