Во пресрет на Божиќ, Милан Златиќ, главниот готвач на светилиштето кое е суштината на српскиот идентитет, за „Курир.рс“ открива неколку едноставни и уникатни посни рецепти кои монасите со векови ги подготвувале на Света Гора, а кои лесно можеме да ги направиме на дома.

 

Варена риба

Се земаат поголеми видови морски риби, најчесто бакалар, се сечат на парчиња. Рибата се посолува преку ноќ и наутро се става во тавче, само едно парче на дното. Не еден на друг. Се прелива вода и се додаваат млади тиквички, цели чешниња лук, корен од целер, зрна бибер. Се готви на силен оган. Претходно се готви многу крупно исечкан кромид.Кога ќе се излупи кромидот по еден час варење, се блендира и се претвора во каша. Оваа каша се прелива врз рибата во тенџерето, бидејќи водата испарила, па ја добиваме густината на сосот. По еден час варење, рибата се вади од шпоретот, се прелива со сок од лимон, маслиново масло и се посипува со сечкан магдонос.

Салата од туна

Земете лименка туна на парчиња, колку што е можно поголема за да се видат парчињата во целост. Исецкајте главица кромид, малку млад кромид или праз, малку магдонос, сол, бибер и оригано. Отворете ја туната и исцедете го маслото од неа, а месото склопете го со исечкан кромид. Сето тоа измешајте го и додадете маслиново масло и малку сок од лимон. По желба може да се додадат свежи сечкани пиперки, сечкани маслинки или слатка пченка. Послужете ладно.

Посна алва со гриз

Земете 50-100 гр излупени бадеми, кои треба претходно да се излупат и да се исушат.

1 шолја бел кафе шеќер

1 шолја бело кафено гриз

2 чаши шеќер

2 чаши вода

150 гр маргарин со малку маснотии или ако е масен, кравјо путер

Ставете ги бадемите во тенџере, а можете да додадете и ореви или лешници, суво испржете ги со гриз и мешајте додека не поруменат. Во друг сад се ставаат шеќерот, водата, маргаринот (или путерот ако не е посен) и се вари. Кога гризот убаво ќе зарумени полека се прелива врелата течност од вода, шеќер и маргарин (путер) и непрекинато се меша додека не се згусне смесата. Топлата маса истурете ја во калапи натопени со вода или во плех, а потоа исечете ги на коцки кога ќе се изладат. Одозгора посипете многу цимет, а добро е кога циметот веднаш ќе се додаде во гризот и за време на пржењето. По желба посипете со ванилин шеќер. Може да се прелие со мед, по желба малку сируп, а може да се послужи и со топка сладолед од ванила ако не е посен. Послужете ладно.