На Балканот има се повеќе зависници од коцкање.Еден од Александар Радовац веќе 15 години е во пеколот на патолошкото коцкање каде загубил 400.000 евра, пишува „24/7“.

Тој живеел во Нови Сад, завршил факултет, нашол добра работа и едно време изгледало дека ги има сите шанси за среќен и безгрижен живот, а потоа почнал да се коцка на 28 години, откако работел на океански брод. Тогаш како вработен не смеел да учествува, но по враќањето во Србија почнал да се коцка.

Од тој момент, коцкањето станува единственото нешто што го интересира. Поради овој порок изгубил околу 400.000 евра, но уште полошо од тоа изгубил 15 години од животот кои никој не може да му ги врати, изгубил пријатели, колеги, љубов и семејство. Неколку пати се обидувал да се ослободи од тоа зло, се случувало една година да не влезе во обложувалница.Но повторно и повторно се враќал на овој порок.

„Бев толку безнадежен. Ставив конец во јакната, ќе се убијам, а никој не реагира.  Излегувам од локалот. темно во очи, пет-шест сабајле..Одам да најдам дрво да се убијам. Следно ја гледам и пекарата до тоа сфаќам дека сум гладен, купувам слатка пита.Мене ми беше толку убава таа пита што не можеш да поверуваш.Така е навистина убав животот и колку ќе добиеш со тие 60 динари која ќе ме држи до пладне. Нормалните луѓе не се свесни колку е убав животот, “, вели Александар, кој е од Рума, но со години живее во Нови Сад.