Ова лето, кралот Чарлс ќе ги отвори вратите на замокот Балморал за посетителите, а според медиумите, сите билети од 100 фунти се распродадени за 24 часа. Посетите ќе бидат дозволени од 4 јули до 11 август, а за прв пат во историјата, за посетителите ќе бидат достапни делови од кралската резиденција кои никогаш досега не биле отворени за јавноста, објави Си-Ен-Ен.

Сместен на бреговите на реката Ди во националниот парк Кернгормс, имотот Балморал е шкотска резиденција од 1852 година, кога принцот Алберт ја купил за својата сопруга, кралицата Викторија.

Ова лето ќе биде првпат јавноста да има пристап до источното крило на Бакингемската палата, вклучувајќи го и познатиот централен балкон каде членовите на кралското семејство се собираат за јавни настапи. Додека другите кралски имоти како Виндзор, Сандрингам, Холирудхаус и Хајгроув претходно беа отворени за јавноста за различни настани, ова е исклучителна и невидена можност за посетителите да ги истражуваат приватните простори на овие иконски историски знаменитости.

Замокот Балморал има значителна историска важност како шкотскиот дом на кралското семејство, а можноста за истражување на претходно ограничените терени е ретка и возбудлива перспектива.

Богатата историја на имотот, која датира од неговото стекнување од принцот Алберт, ја зголемува привлечноста на оваа единствена можност за јавноста да влезе во ексклузивниот свет на британската монархија