Робин О’Нил, првиот медијатор во грчко-македонскиот спор, за форумот “Гласот на народот“, нагласува дека е  разочаран од бугарскиот државен врв со неговото дрско и неевропско однесување кон Македонија наметнувајќи нецивилизациски однесувања, кои се косат со европските принципи и стандарди.

На централна јужна Европа ѝ треба Македонија, да биде членка на Европската Унија, а Бугарија треба да го признае тоа. Грција даде многу лош пример во настојувањето да ги наметне сопствените тесни барања на Македонија и за жалење е што Бугарија сега го следи тој курс. Правилен курс е Бугарија да дозволи да започнат преговорите за членство на Македонија во Европската Унија, а во текот на тие преговори треба да се покренат сите прашања што се конкретно за Бугарија!

За „Републикa“ британскиот амбасадор и прв европски медијатор во грчко-македонскиот спор за името вели:

Бугарија да ги признае идентитетот, јазикот и да ги отвори портите за Македонија во ЕУ!“.

Дипломатот ја коментира политиката на бугарскиот врв предводен од претседателот Радев и премиерот Петков кон Македонија и негирањето на идентитетот, јазикот, историјата порачувајќи ѝ на официјална Софија:

Правилен курс е Бугарија да дозволи да започнат преговорите за членство на Македонија во Европската Унија, а во текот на тие преговори треба да се покренат сите прашања што се конкретно за Бугарија.