Растот на економијата во првиот квартал од годинава достигна 4,1 отсто, соопшти премиерот Зоран Заев во орбраќањето пред пензинерите на Републичка ревија на песни музика и игри 2019 година.

Кога економијата расте над четири отсто и го достигнува потенцијалот тогаш и пензиите растат и тоа е фер. Денеска на пладне на прес конференција ќе соопштиме дека БДП за првиот квартал од оваа година е 4,1 отсто, што значи дека ќе има динамично растење на пензиите и ако продолжиме со овој тренд тоа значи дека покрај редовното усогласување со трошоците на живот ќе имаме димензионирано сериозно растење на пензиите затоа што вкупната вработливост лани, односно од 2018 до 2019 година се ваботнеи нови 40 илјади луѓе – изјави премиерот Заев.

Податоците за растот на БДП во првиот квартал ќе ги објави во текот на денот и Државниот завод за статистика.