Пуштање во употреба на првите 30 километри од автопатот Кичево – Охрид, обнова на локални патишта во должина од 450 километри, завршување на првата делница од пругата кон Бугарија, тендери за магистралните гасоводи Велес – Свети Николе и Гостивар – Кичево, промоција на Охридскиот аеродром и нови авиолинии, изградба на социјални станови.

Тоа се клучните проекти коишто според министерот за транспорт и врски Горан Сугарески ќе се реализираат годинава и како што нагласува, независно од изборниот процес ќе има уште посилен интензитет на градежни активности насекаде низ држава за повисок раст на градежништвото и економијата.