Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги пертходната недела донесе одлука со која се изврши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,28% во однос на Одлуката од 15.2.2021 година.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемија за 1,00 денар/литар, додека малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемија за 0,50 денар/литар во однос на малопродажните цени утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 15.02.2021 година.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се зголеми за 0,417 ден/кг и сега ќе изнесува 34,759 ден/кг.

Од 23.2.2021 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати изнесуваат:

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 64,50 (денари/литар)
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС -98 66,00 (денари/литар)
Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 55,00 (денари/литар)
Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 44,00 (денари/литар)
Мазут М-1 НС 34,759 (денари/килограм)

Кои ќе бидат новите цени на горивата се очекува денеска да се дознае во новата одлука на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги