Цената на златото моментално е блиску до највисокото ниво на сите времиња, со цена над 1.980 долари за унца.

Ова доаѓа во период кога банкарскиот сектор е загрозен и неколку банки веќе банкротираа.
Трендот на инвестирање во злато постојано се зголемува. Податоците на Светскиот совет за злато покажуваат дека од 2000 година до денес, тој тренд е зголемен за 12 отсто годишно.

Златото вообичаено постигнува повисоки вредности во време на рецесија, економска криза и политичка нестабилност.