Од почетокот на 2020 година, цената на криптовалутата  значително се зголеми како резултат на влошените односи меѓу САД и Иран. Инвеститорите веруваат дека биткоинот и сличните криптовалути можат да бидат „безбедно засолниште“ за нивните средства во бурни времиња и глобални превирања.

Според аналитичарите, во 2020 година динамиката на девизниот курс ќе биде под влијание на промените во правилата за „рударство“ на криптовалутите и нови измени во законодавството на државите. На почетокот на јануари, за првите неколку дена, цената на биткоин се зголеми за 13 проценти.

Аналитичарот на Информативниот центар „Алпари“, Владислав Антонов во интервју за РТ објаснува дека оваа состојба е поврзана со реакцијата на инвеститорите за влошување на односите меѓу САД и Иран.

Традиционално, како што растат геополитичките тензии, инвеститорите почнуваат активно да купуваат злато како сигурно средство за заштеда на пари. Антонов посочи дека во последно време, биткоинот стана и „заштитна мерка“.

“Геополитиката влијае на девизниот курс на биткоинот. Претходно, криптовалутите и златото се зголемуваа за време на засилувањето на трговската војна САД-Кина кога јуанот ослабе. Ние сега забележуваме дека зголемените тензии меѓу Соединетите држави и Иран, исто така, предизвикаа истовремен пораст на цената на златото и биткоинот”, рече тој. е експерт.

Биткоин порасна за скоро 94 проценти во 2019 година. Минатата година, инвеститорите се заинтересираа за иницијативата на Фејсбук да започнат со своја сопствена криптовалута.