Швајцарските банкари велат дека некои клиенти побарале од нив да повлечат големи количини на пари од банките,  за да ги складираат  во приватни сефови или магацини, без оглед на репутацијата на земјата како  безбедна во финансискиот сектор.

Овој потег се проценува дека е резултат на негативни каматни стапки за пет години.

Политиката, насочена кон спречување на зајакнување на швајцарскиот франк, бараше банките да плаќаат такси на Швајцарската национална банка, а во некои случаи банките префрлија дел од овие дополнителни трошоци на нивните најважни клиенти. Ваквата политика се покажа како непопуларна кај клиентите кои се навикнати да заработуваат камата на нивните депозити и сега размислуваат како да избегнат да ги платат тие трошоци.

Норман Виламин, главен директор за инвестиции за приватно банкарство во швајцарската УБП, рече дека голем број клиенти веќе ги повлекле своите пари.

„Банката ги испитува сите опции со клиентите, но банките полека го губат својот избор во обидот да најдат начин да избегнат наплата на големи суми пари“, вели Виламин.

Се потсетува дека негативните каматни стапки, кои се појавија во 2015 година во Швајцарија, им го отежнаа банките да профитираат од заеми и хипотеки.

Швајцарската инвестициска банка Кредит Суис (ЦС) минатата година објави дека ќе примени негативна каматна стапка од 0,75 проценти за суми во износ поголем од два милиони швајцарски франци (2,1 милиони американски долари). Ова значи дека доколку еден клиент задржи три милиони швајцарски франци (3,1 милиони американски долари) за една година, ќе му бидат наплатени 7.500 швајцарски франци (7.750 долари).

Дури и ако клиентите сакаат да повлечат големи количини на пари, велат тие, ќе треба да излезат со план за домување и осигурување. Лудвиг Карл, од компанија која изнајмува сефови во Швајцарија и Лихтенштајн, рече дека од 2015 година, расте интересот за чување пари.

Си-Ен-Ен наведува дека под притисок на Швајцарската национална банка во септември објави дека ќе собере сума што банките можат да ја складираат без да применат негативни каматни стапки, по што Здружението на банкари објави дека „негативните каматни стапки повеќе не ја исполнуваат својата економска цел“.

Европската централна банка, која ги следи негативните каматни стапки во 19 земји што го користат еврото од 2014 година, се соочи и со барања да ги испита негативните последици од таквата политика.