Канцеларии за привлекување странски инвестиции во Германија, Турција и САД се очекува да бидат отворени до крајот на годината информираат од ТИРЗ. Од дирекцијата појаснуваат дека освен како државни претстаништва за привлекување странски инвестиции, ќе функвионираат и како центри од каде ќе се нудат производи од економијата.

За луѓето што ќе бидат испратени таму, преку Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони ќе им биде обезбедено сместување и канцеларија така што тие ќе можат веднаш да почнат со работа.

„Ќе ја имаат целокупната поддршка од нас. Ќе ја добијат целата инфраструктурна поддршка. Мислиме дека моделот ќе биде успешен, велат од Дирекцијата на ТИРЗ.

Од дирекцијата додаваат дека заедно со Министерството за надворешни работи веќе работат на процесот на регистрација на овие канцеларии што ќе бидат трговски претставништва.

Велат дека активностите нема да бидат сконцентрирани само во овие три држави, туку канцеларијата во Германија ќе ја покрива Европа, канцеларијата во Турција ќе биде задолжена за Блискиот Исток, а канцеларијата за САД за цел континент.

Концептот на промотори беше воведен од Владата на ВМРО-ДПМНЕ и за нив беа исплаќани високи суми од државниот Буџет. На сериозни забелешки во работата на економските промотори укажаа и ревизорите. СДСМ во изборната програма најави дека ќе го укине овој концепт на промовирање на државата бидејќи е скап и не носи инвестиции.