Џеф Безос продаде акции на неговата компанија  Amazon Inc. за скоро 2 милијарди американски долари во последните неколку дена, според објавените финансиски документи.

Во претходно договорената продажба во петок и понеделник, основачот и извршниот директор на „Амазон“ продаде 905.456 акции за вкупна вредност од 1,84 милијарди долари, покажуваат податоците на Комисијата за хартии од вредност.

Во вторникот, акциите на „Амазон“ се зголемија за 2,27%, при што пазарната капитализација на компанијата го надминува за прв пат нивото на велемајсторот од 1 милијарда  долари на затворањето на Вол Стрит. Така, таа стана четврта компанија во елитниот технолошки круг, во кој членуваат  Apple Inc., Microsoft Corp. и матична компанија на Google –  Alphabet Inc.

Минатиот август, Џеф Безос продаде акции на Амазон за скоро 3 милијарди американски долари, исто како што гигантот за е-трговија го претрпе својот најлош период на загуба за 13 години.

Иако е нејасно каде точно одат парите од продадените акции, во 2018 година, Џеф Безос рече дека вложува околу 1 милијарда американски долари од личните средства годишно во неговиот приватен вселенски потфат.

Според индексот „Милијардери на Блумберг“, Џеф Безос останува најбогат човек на светот со своите 127 милијарди долари.