Над 300 извозни декларации без ниеден регистриран технички проблем се процесуирани во првите 12 часа од примената на новиот Систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД), информираат од Царинската управа.

Успешниот старт на Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи и неговата понатамошна примена значително ќе придонесе за поефикасно спроведување на формалностите, во споредба со досегашниот систем базиран на употреба на хартија, унапредувањето на економскиот амбиент во државата и дополнителна придобивка во забрзувањето и олеснувањето на размената на стоки со најзачајните економски партнери на државава – соопштија од Царинската управа.

Како што додаваат од царината, почетокот на примената на СОЦДАД е најголемиот чекор кон реализацијата на модернизација и дигитализација на царинското работење, со што се потврдува определбата на Царинската управа да биде лидер во регионот и во процесот на пристапување кон Европската Унија.