Боки 13 денеска во Апелациониот суд побара укинување на притворот најмногу поради здравствени причини. Тој вели дека е сеиозно болен и оти за судењето треба да биде жив и здрав, а не мртов.

Во оваа постапка треба да бидам жив и здрав, а не мртов. Во однос на бегството, би сакал да додадам дека мојот лик и дело, семејство, менталниот склоп, не укажуваат на тоа. Кога бев уапсен, не бев даден во бегство, туку имав уплатен седумдневен одмор со свои пријатели. Јас живеам за докажување на вистината за овој случај и за мојата невиност – изјави Јовановски во Судот.