Два од најголемите британски мобилни оператори нема да ги нудат новите 5Г телефони од кинескиот производител Хуавеј, откако САД ја стави компанијата на црната листа, објавува Фајненшл Тајмс.

Водафон и ЕЕ  објавија дека нема да бидат дел од нивното портфолио . Водафон се оправда со задоцнета сертификација, а ЕЕ велат заради сигурноста и со оглед на новата настаната ситуација.