Рускиот претседател Владимир Путин денеска го именуваше секретарот на Советот за безбедност Сергеј Шојгу за координатор за развој на воено-индустрискиот комплекс.
Путин нагласил дека е неопходно да има независен координатор на активностите за Министерството за одбрана да добие соодветна опрема, а тоа да биде Шојгу.

Тој нагласи дека станува збор за приоритетните задачи на одбранбената индустрија, за обемот и профитабилноста на производството на најпопуларните воени производи.

Сергеј Шојгу стана секретар на Советот за безбедност на 12 мај.

Пред тоа беше шеф на Министерството за одбрана од 2012 година, а по инаугурацијата на Путин за петтиот претседателски мандат на таа функција дојде Андреј Белоусов