Цените на суровините, од нафта до алуминиум, но и на пченицата, го доживеаја најголемиот неделен скок од 1974 година и од денот на нафтената криза.

Пченицата скокна за 40 отсто на берзата во Чикаго, на највисоко ниво од 2008 година поради продлабочување на стравот од глобалниот недостиг, бидејќи војната во Украина прекина околу една четвртина од светскиот извоз на основни прехранбени производи што се користат во сè, од леб до колачиња и тестенини.

Фјучерсите за пченица се зголемија за 6,6 отсто на 12,09 долари за бушел (1 бушел е 27,2 кг)

Растечката изолација на Русија го задушува главниот извор на енергија, метали и земјоделски култури, предизвикувајќи страв од продолжен недостиг и поостра глобална инфлација. Трговците, банките и сопствениците на бродови се повеќе избегнуваат да прават бизнис со Русија поради тешкотиите во обезбедувањето плаќања, додека бродските линии откажуваат или не прифаќаат резервации од регионот.

Меѓународната агенција за енергетика предупреди дека глобалната енергетска безбедност е загрозена, а планираното ослободување на резервите на нафта во итни случаи од страна на САД и другите големи економии не успеа да ја намали загриженоста за снабдување. JPMorgan Chase & Co. рече дека глобалната референтна нафта Брент би можела да ја заврши годината со 185 долари за барел доколку продолжи да се прекинува руското снабдување. Цените беа околу 112 долари во петокот.

Основните метали, исто така, дополнително зајакнаа откако индексот на металот LMEX, кој следи шест големи договори, скокна на рекордно високо ниво во четвртокот. Зголемувањето на цените на енергијата даде поттик за зголемување на трошоците. Алуминиумот, еден од најжедните енергетски метали, поскапе за цели 3,6% до 3.850 долари за тон на Лондонската берза за метали, што е нов рекорд. Бакарот исто така се приближува до својот врв на сите времиња.

Војната и последиците од широките американски и европски санкции врз Русија го прекинаа снабдувањето преку Црното Море во време кога глобалните резерви на суровини се веќе тесни. Русија е главен снабдувач на сурова нафта, природен гас, житарки, ѓубрива и метали како алуминиум, бакар и никел.