Атентатот на претседателот на САД Џон Кенеди е мистерија и по половина век. Но, покрај Џон, во центарот на вниманието беше и неговата сопруга Џеки. Таа важеше за модна икона па стилизирано беше облечена и тој 22 ноември 1963 година во Далас кога се случи кобниот настан.

Сите го паметат розе капутот на Џеки која седеше до сопругот кога беше застрелан.

Таа неколку дена по убиството одбивала да го соблече капутот на кој биле видливи трагите од крвта на Џон.

Поминале долги години и капутот останал во подрумот на семејната куќа.а Џеки во меѓувреме се омажила за грчкиот богаташ Оназиз.

Во 2003 година ќерката на Џеки го пронашла капутот здрав и неоштетен и никогаш не испран сосе трагите од крвта на татко и . Го дарувала во Националиот архив но со еден улов: да не се прикажува во јавноста до 2103 година.Зошто никој не зна и ден денеска е мистерија.?