Најголемиот бункер во светот се наоѓа во Севастопољ и датира од Студената војна. Овој недовршен објект е долг десет километри на четири нивоа сместен длабоко во планини.

Кодното име е „Објект 221“ и тука требало да биде црноморската флота.Тунелот почнал да се гради во 1977 година но падот на Советскиот сојуз ги расипал плановите за негова целосна реализација.

Овој бункер бил правен да издржи и нуклеарен напад сличен на оној на Хирошима, што било особено важно за Советите во тој период.

Погледнете како изгледа.