Словачкиот премиер Роберт Фицо беше застрелан и ранет  со што стана последниот европски лидер кој беше цел на атентат.

Додека обидите за убивање лидери во Европа се релативно ретки во последните 50 години, бројни истакнати европски политичари беа цел на напади во последните децении.

Последен случај е српскиот премиер Зоран Ѓинѓиќ беше убиен во март 2003 година во Белград. Ѓинѓиќ беше прозападен политичар кој го предводеше соборувањето на Слободан Милошевиќ во 2000 година.