Според Goldman Sachs, британската економија изгуби речиси 2,5 отсто од БДП пред референдумот за излез од Европската унија во јуни 2016 година и заостанува зад другите развиени економии.

Несигурноста во врска со идните политички и економски односи со ЕУ има реална цена за економијата на Велика Британија, која се протега и врз другите економии”, посочуваат економистите од најголемата американска банка. Според нив “шоковите од таа несигурност имаат огромна улога врз растот на инвестициите непосредно по гласањето на Брегзит во јуни 2016-та година.

Според економистите  трошоците за Брегзит биле околу 600 милиони фунти неделно по одржувањето на референдумот.