Познатиот фудбалер Предраг Мијатовиќ за прв пат проговори за најболната тема во животот, трагичната загуба на синот.

„Во такви ситуации, кога ќе добиете вест дека нешто не е во ред со вашето дете и дека прогнозата е прилично негативна во однос на неговата болест и неговиот развој, тогаш тоа е секогаш шок. Зошто јас? Што направив Бог  мене да ме казни ?Тогаш сфаќаш дека тоа им се случува на милиони луѓе што тогаш не ги знаеш.Тој си замина пред 14 години,помина многу време.Тоа е работа на родителите.Без разлика на кариерата и се, за родителот е најважно децата да бидат здрави.дали ќе се истакнат,дали ќе бидат успешни во животот,дали ќе прават кариери тоа е важно,но споредно.Најважно е да се здрави, дека се таму, дека можат да разговараат, да те гушнат, да те прашаат, да ги прашаат, да ти одговорат“,

Тој тврди дека неговото дете е феномен затоа што ги надминал медицинските прогнози и за тоа му е благодарен на Бога.

„Кога се роди, ми рекоа дека животот ќе му трае до седум години со многу среќа. Да ви кажам една работа, живееше 14 години. Тој е феномен! Нема поголем борец од него Ги надмина сите прогнози со големи проблеми и операции. Живееше двојно повеќе од прогнозите, за мене тоа беше феномен за татко ми затоа што се бореше. Не мислите што ќе биде утре, за шест месеци… Едноставно, од неговата седумгодишна возраст секој ден од животот му е, гледате, супер е, нема криза, феноменален е. Одиш во тој правец. Кога се приближува најлошото, тогаш вознемируваш, малку е тешко“, се присети Пеѓа, а потоа откри детали за кои досега не зборувал.

“Андреа никогаш не одеше, никогаш не трчаше, никогаш не зборуваше. Има неколку работи кои ги протолкувавме како кажување на она што мислиме дека го зборува. Кога беше ослободен од кризи, тој беше насмеано мало момче и тоа ви останува во сеќавање. Секако , тие страшни работи ти остануваат во сеќавањето, но секогаш се бориш тие добри работи да ги победиш лошите“, рече Мијатовиќ.

Мијатовиќ би ги дал сите свои голови и титули само за еден збор и прегратка.

„Па, би дал апсолутно се да се роди како што треба, да е денес голем фраер на 28 години, да има свое семејство. Тоа би го направил, но тоа е невозможна мисија“, изјави Пеѓа и додаде дека болеста на детето секогаш кога мислев дека сум леле, чудо невидено, играш добро, луѓето те сакаат, даваш по некој гол и се се врти околу тебе… Секогаш кога давам си помислував „Честитки, се се врти околу тебе “, секогаш се случувало неговата болест да те доведе до ниво да сфатиш дека всушност си едно живо суштество и дека нема разлика меѓу тебе и другиот родител во чекалната – рече Мијатовиќ.