Словачката полиција ја тргна ознаката „тајно“ на паѓањето на авионот со словачки војници од контигентот на НАТО. Како што пишува „Новости“, авионот бил намерно урнат во близина на словачко-унгарската граница бидејќи носел метален сандак со докази за злосторства што ги направиле УЧК и тајни гробници на закопани Срби на Косово.

Тогашните словачки власти набрзина ја заташкале истрагата но сега семејтвта на загинатите сакаат да покренат нова истрага.
Во прилог им одат изјавите на војниците кои ги замениле војнците дека виделе големи сандаци но оти кога леталото се урнало тие едноставно исчезнале.