Онкологот од Северна Каролина Николас Девито открил дека секој нов пациент кој доаѓа во неговата клиника е на возраст под 45 години. Тој тврди дека и неговите колеги во последните години ја забележале истата појава, чиј главен виновник е ултра преработената храна, а лоша е состојбата и во Србија, oбјави „Република.рс.“

Тој посочува дека во детството не сме биле толку изложени на канцерогени материи, особено не на конзервирана и храна третирана со пестициди. Д-р Ковчин пак објаснува дека наследниот фактор кај, на пример, ракот на дебелото црево може да биде причина за рак до седум проценти. Главната причина е високата загаденост, а кога има критична количина во телото, се развива рак.

Еден од клучните фактори е преработената храна, а д-р Ковчин вели дека се работи и за храна која е означена како „долготрајна“ и „конзервирана“ бидејќи е полна со адитиви.

АДИТИВИ И КОНЗЕРВАТИВИ

Наместо да готват, помладите често нарачуваат храна или избираат брзо да го задоволат гладот ​​со пица, хамбургер или чипс. Во исто време животните се третираат со анаболици за да имаат што повеќе месо. Таквото месо содржи штетни хормони, кои остануваат во телото и развиваат рак. Д-р Ковчин исто така истакнува дека стресот го нарушува имунитетот кој е одговорен за убивање на малигните клетки.

Најчестите видови на рак предизвикани од храна

– хранопроводникот
– панкреасот
– црн дроб
– црева
– уринарен тракт
– бубрези
– уринарен мочен меур

Извор Република.рс